Profesionistii – Interviu cu un fochist dansator – DragosR

tren

Din Arad spre Nădlac există un tren regional care circulă de câteva ori pe zi. Pe site-ul Regio Trans zice că de 6 ori, dar e posibil să mai fi scos din rute.

pupitru_comanda_locomotiva

Facem stash-ul de bere și urcăm în primul vagon al unui automotor francez Caravelle X 4500 din ‘65. Ne decidem că singurul loc în care putem călători în acest tren este în cabina conductorului. Îl convingem să ne ia, el chiar primește asta bucuros, dar nu din Arad, ci din Pecica, a patra haltă după Arad, unde au și casă de bilete în stație.

În cabina conductorului de tren, nea Ștefan, e cald de mori. Or fi 40 de grade. Afară e foarte frumos, însă în cabina s-au încins metalele prin jur. Transpir fără să fac nimic, doar stând cocoțat în dreapta pupitrului de control.

Îi dăm o bere, o pune deoparte la cald și ne privește amuzat. Claxonează de zor, deși nu trece nimeni prin jur. Îți sparge urechile. Trenul se zguduie, când la dreapta, când la stânga.

fochist1

Nea Ștefan are 60 și ceva de ani. A fost fochist în tinerețe, a turnat tone de cărbuni în locomotivă. ‘Dacă loveam o pisică, pica imediat, așa de puternic devenisem. În ultimii ani însă, am făcut burtă’. A fost și dansator de muzică populară timp de 14 ani. Dansa aproape orice. Mergea cu trupa prin toată țara. ‘’Lumea asta a artiștilor dansatori e foarte faină, dar în combinație cu o parteneră.  Ca să reușești în plan artistic ai nevoie de încredere în tine.’’ Pe alocuri claxonează, când conversația stă pe loc.

O parte din înregistrare, mai jos. Calitatea sunetului este, pe alocuri, îndoielnică. Scuzele de rigoare.

Și holul dintre vagoane.

vagon_interior

Advertisements