Poveștile din Orașul Străin. Unde porcul e pasăre și punga de plastic e șervețel. (Smaranda)

Strada Mihai Eminescu. Lumea se grăbește, aleargă, te depășește. Dacă stai pe loc, riști să te trezești dat la o parte de un trecător. Și risc. Încetinesc și aud o discuție între un bărbat și fiul său de șapte ani:
Tatăl: Păi ce mă, porcul e animal?
Copilul: Da.
Tatăl: Vezi că ești prost? Porcul e pasăre.

Pe stradă, un bărbat pune piciorul drept pe o cărămidă. Scoate din buzunar o pungă de plastic și își șterge pantoful. Un altul trece pe lângă el cu un tort în mână și desprinde din el un pișcot pe care îl consumă cu poftă.

O femeie cară în mâna stângă o geantă roșie. Mâna încordată, palma transformată în pumn. În stânga ei are loc o discuție între o altă femeie și un vânzător. În fața unui chioșc.
Ea: Deci Cliciul e la reducere sau nu?
El: Ce să fie la reducere?
Ea: Cliciul, Cliciul.
Observ în același timp cu el că femeia ține sub braț ziarul Click.
El: Adică Click-ul?
Ea: Păi eu ce vă spuneam? Cliciul, da.

El și Ea. Ea poartă o rochie cu sclipici argintiu, e blondă și este cu mult mai înaltă decât el. Tocuri cui. Se împiedică în timp ce încearcă să meargă. Își îndreaptă spatele, se împiedică din nou.

Cișmigiu. Un vânzător din fața unei tarabe de lemn fredonează versurile pe care le aude la radio: ” Dar nu-i nimic. Sunt consolat de mic. Tu ești conștient ce zic. Nu ne-am născut în locul potrivit.” Îl cred pe cuvânt, mai ales după ce văd cum se numește zona în care mă aflu:IMG_0732

 

Miros de parfumuri amestecate. Un bărbat de 40 de ani ține în mână un buchet de flori și caută din priviri femeia așteptată.
Cuplu. Ea poartă o rochie verde, el un tricou verde. El o lasă să meargă înainte și o privește din spate preț de câteva secunde. Zâmbește, apoi o prinde de mână.
Un băiat înalt. Poartă un tricou galben cu dungi roșii. Este desculț și are căștile în urechi. Pune pe trotuar un ibric alb cu buline negre. Îl aruncă cu zgomot. Jonglează cu patru portocale, apoi cu trei mingi fosforescente, două verzi și una portocalie. În fața lui, un bărbat cântă la vioară melodia pe care dansa Al Pacino în filmul ” Scent of a woman”. Un băiat invită la dans o fată de pe stradă și împreună încep să danseze tango. Sunt întrerupți câteva secunde de trei bărbați îmbrăcați în tricouri roșii iar apoi își continuă dansul.

”If you make a mistake and get all tangled up, you just tango on.”

Advertisements